De Nieuwe Bemiddelingswet van 18 juni 2018 (B.S. 2 juli 2018)
België had al een behoorlijk uitgewerkte bemiddelingswet sedert 2005. In 2018 heeft de wetgever het toepassingsgebied van deze wet flink uitgebreid. Het is de expliciete bedoeling van de minister van justitie om met de nieuwe wet de bemiddeling en andere vormen van alternatieve conflictoplossing te promoten om zo de werklast van de rechtbanken en hoven te verlichten. Hij wil immers besparen op het departement justitie dus worden de rechtsonderhorigen op deze manier aangespoord om hun conflicten zélf op te lossen mits bijstand en ondersteuning van een erkende bemiddelaar.
Kort samengevat zijn de nieuwigheden in de wet van 18 juni 2018 de volgende:
Nieuwe taken voor de rechter
De rechter moet nu bij de start van elke procedure de partijen (en dus ook hun advocaten) expliciet bevragen over de pogingen tot minnelijke oplossing die zij al (dan niet) hebben ondernomen (art. 730/1 Ger.W.). Hij geeft hen daarover ook inlichtingen. Ook de advocaten worden nu wettelijk verplicht om hun cliënten in te lichten over deze mogelijkheden (waar de meeste advocaten dit uiteraard sowieso al deden) (art. 444 Ger.W.).
De rechter kan ambtshalve of op verzoek van een partij de bemiddeling bevelen (art. 1734 §1 Ger.W.).
De Nieuwe Bemiddelingswet
Het onderscheid familiale bemiddeling, bemiddeling in burgerlijke en handelszaken en bemiddeling in sociale zaken wordt afgeschaft. De titel van erkend bemiddelaar wordt wettelijk beschermd (art. 1726 §4 Ger.W.).
De Collaboratieve Onderhandelingen
Dit is een uit de VS overgewaaide alternatieve conflictoplossingsmethode waarbij partijen en hun raadslieden een protocol ondertekenen tot mededeling van alle in hun bezit zijnde relevante informatie, tot geheimhouding daarvan en waarbij de advocaten zich engageren om zich uit het geschil terug te trekken indien de onderhandelingen niet tot een akkoord zouden leiden. Het valt ten zeerste af te wachten of deze methode, die expliciet in de bemiddelingswet werd ingeschreven, bij ons enig succes zal gaan kennen.
Kunnen wij u helpen?
Neem contact met ons op en wij kijken samen met u hoe we uw geschillen kunnen oplossen
Contacteer ons