Hoe verloopt een bemiddelings­traject?

Een bemiddelingstraject procedure verloopt doorgaans in zes stappen:

Aanstelling bemiddelaar

De partijen in het conflict beslissen, al dan niet samen met hun advocaten, om eerst een erkende bemiddelaar aan te stellen vooraleer de stap naar de rechtbank te zetten. Of de bemiddelaar wordt door de rechtbank aangesteld indien de partijen al een procedure waren gestart.

Informatief gesprek en bemiddelingsprotocol

De bemiddelaar contacteert de partijen en schetst de procedure, het vertrouwelijke karakter, de kosten … en licht zijn werkwijze en het doel van de bemiddeling toe. Dit alles wordt samengevat in een bemiddelingsprotocol dat door alle partijen wordt ondertekend.

Elke partij doet zijn verhaal

De bemiddelaar zorgt ervoor dat elke partij de ruimte krijgt om zijn standpunt uiteen te zetten en toe te lichten. Waar nodig faciliteert de bemiddelaar de communicatie tussen de partijen. Het conflict wordt in kaart gebracht.

Mogelijke onderhandeling­spistes

Samen met de partijen destilleert de bemiddelaar uit hun standpunten wat voor hen écht van belang is. In de daaropvolgende creatieve fase van de bemiddeling worden alle mogelijke opties van oplossingen gegenereerd. Daarna worden de weerhouden opties verder gedetailleerd uitgewerkt tot de partijen voor alle conflictpunten mogelijke oplossingen hebben gevonden.

Opmaak ontwerpakkoord

De weerhouden oplossingen worden opgelijst en door de bemiddelaar of door de raadslieden van de partijen in een uitgewerkte akkoordtekst op papier gezet.

Ondertekening en homologatie

De partijen ondertekenen het akkoord. Indien gewenst kunnen de partijen hun akkoord door de rechtbank laten homologeren waardoor het dezelfde uitvoerbare kracht krijgt als een vonnis van de rechtbank.

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op en wij kijken samen met u hoe we uw geschillen kunnen oplossen

Contacteer ons