Wat is bemiddeling?

Bemiddeling is een vorm van alternatieve geschillenoplossing. De partijen besteden de oplossing van hun probleem niet uit aan een rechter, maar houden deze in eigen handen. Daartoe werken zij samen met een door hen (of door de rechtbank) aangestelde neutrale bemiddelaar die een specifieke opleiding heeft gevolgd en een bijzondere expertise in conflictbegeleiding heeft. In een of meerdere bemiddelingssessies faciliteert de bemiddelaar de onderhandeling tussen de partijen en onderzoekt hij met hen de mogelijkheden van oplossingen die voor iedereen aanvaardbaar zijn. Dit alles in een strikt vertrouwelijke sfeer waarbij de partijen de keuze hebben om zich in dit bemiddelingstraject al dan niet door hun eigen raadsman te laten bijstaan.

Oplossingsgericht

In tegenstelling tot bij een gerechtelijke procedure is het bij een bemiddeling eerder van ondergeschikt belang welke partij juridisch gelijk of ongelijk heeft. Het enige dat van tel is, zijn de partijen zelf die beslissen of deze of gene oplossing voor hen aanvaardbaar is en tot een algeheel akkoord kan leiden of niet. Niet de rechter of de bemiddelaar, maar de partijen zélf zijn baas over hun eigen akkoord.

Neutraliteit & onafhankelijkheid

De neutraliteit van de bemiddelaar ten aanzien van de partijen en de door hen ingenomen standpunten is essentieel. Hij heeft verder geen banden met één van de partijen en werkt in volledige onafhankelijkheid, óók wanneer hij door de rechtbank werd aangesteld. Opdat de bemiddelingsprocedure kans op slagen zou hebben, moeten de partijen alle vertrouwen kunnen hebben in de persoon van de bemiddelaar.

Voorbeelden van conflicten die via bemiddeling opgelost kunnen worden

Dit zijn voorbeelden uit de praktijk waar de partijen hadden kunnen kiezen voor een lange, dure en onzekere gerechtelijke procedure, maar waarin zij uiteindelijk hebben beslist om eerst een erkende bemiddelaar aan te stellen. In alle gevallen heeft deze bemiddeling uiteindelijk tot een akkoord geleid tussen de partijen en kon een procedure worden vermeden!

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op en wij kijken samen met u hoe we uw geschillen kunnen oplossen

Contacteer ons